Mijn naam is Martine Beernaert – ik heb een passie voor viool spelen én lesgeven. De twee vormen een heerlijke kruisbestuiving: mijn lessen geven me de zuurstof die ik als muzikant nodig heb, en de podiumervaring kleurt de manier hoe ik jou vioolles geef. Graag geef ik je hieronder aan hoe mijn eigen leertraject eruit zag en welke lesgevers, muzikanten en concertervaringen maken dat ben waar ik nu sta.
Als zeventienjarige behaalde ik mijn viooldiploma bij Peter Ghyssaert, aan de Stedelijke Muziekacademie van Wilrijk. Al snel kon ik concerteren bij jeugdorkesten als het Filharmonisch Jeugdorkest Van Vlaanderen, het Brussels Youth Orchestra en het Symfonisch Jeugdorkest Edegem. Ook in het buitenland stond ik al jong op de planken – in concertzalen in Canada, Rusland, Italië, …
Masterdiploma’s en verdiepingsstudies
Gepassioneerd door de viool, besloot ik aan het Antwerps Conservatorium te studeren en had het geluk de gerenommeerde violisten Vegard Nilsen en Kees Koelmans als mentors te treffen. Tegelijkertijd volgde ik les aan het Conservatorium van Den Haag.
Uit liefde voor het instrument verdiepte ik me in barokviool aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Lucy Van Dael. Daarnaast volgde ik masterclasses bij Paul Klinck, Tamara Ignatieva, Peter Cropper, Anner Bijlsma, Henry Raudales, Richard Egarr, Jos Van Immerseel, … .
Actieve violiste
Vandaag ben ik vast lid van het Euterpe Baroque Consort en speel/speelde ik in ensembles en orkesten als Brussels Philharmonic, de Beethoven Academie, Collegium Ad Mosam, Collegium Instrumentale Eindhoven, … .
Ik maakte ook deel uit van het jonge Belgische strijkorkest Camerata Enkabara van violist Henry Raudales, waarmee ik in kleine bezetting een cd opnam.
Leerkracht viool met podiumervaring
Na de studies aan de conservatoria van Antwerpen, Den Haag en Amsterdam behaalde ik ook het pedagogisch getuigschrift. Ik geef privéles en onderwees ook aan het jma Brasschaat, jma Waelrant, jma Ward De Beer, Academie voor Muziek en Woord in Edegem, de Gemeentelijke Muziekacademies in Brasschaat en Herenthout, AMWD Genk, muwoda Heist-op-den-Berg, Academie voor Muziek en Woord Noorderkempen, De Kunstfabriek in Duffel.
Ik werkte ook mee aan het Klankkleuren-project voor Jeugd & Muziek en leidde de partiële strijkersrepetities voor het Symfonisch Jeugdorkest Edegem.
Sterk duo
Mijn echtgenoot Bart Rodyns is begenadigd muzikant en organist. Ook hij is actief betrokken bij Muziekhuys44.
Bart Rodyns behaalde aan de Academie van Lier de prijzen Pro Musica, Jos Van Looy, Victor Van Hemel en de Medaille van de Stad Lier, tevens werd hij er laureaat van de Ottoboni kamermuziekwedstrijd.
Aan de Antwerpse kunsthumaniora behaalde hij het diploma Klassieke Muziek (orgel-klavecimbel) bij D.Van Handenhoven. Daarna studeerde Bart aan de conservatoria te Antwerpen en Maastricht (NL) bij D.de Rooij, H. Leenders, J.Verdin en M.Verheggen. De opleiding “Master of Music” Uitvoerend en Docerend Musicus (orgel en theorie) sloot hij af met grootste onderscheiding. Verder verdiepte hij zich in verschillende stijlen bij oa. Naji Hakim (Parijs) en Andrea Marcon (Italië).
Bart won herhaaldelijk prijzen op verschillende (inter)nationale wedstrijden te Birmingham (UK), Leiden (NL), Brussel, Halle, Kortrijk… Hij maakte opnames voor de Belgische, Duitse, Nederlandse, Franse, Deense en Praagse radio en werd genomineerd voor Klara’s muziekprijzen 2010. In 2014 werd hem een ‘gouden label’ uitgereikt. Zijn concertcarrière bracht hem in de meeste landen van Europa en de USA.
Bart is artistiek leider en klavierspeler van het gerenommeerde Euterpe Baroque Consort. Dit vocale en instrumentale ensemble van professionele internationale musici brengt authentieke muziek op historische instrumenten. Hoogtepunten zijn het openingsconcert van Het Festival van Vlaanderen, Klara in 't Paleis en Klara in Izegem. Zopas verscheen er een CD met 4 orgelconcerti van G.F. Handel en M. Corrette. Daarnaast richtte hij met tenor Jan Van Elsacker het ensemble Il Trionfo op en werkt hij vast samen met het vermaarde ensemble Oltremontano onder leiding van Wim Becu. Eind 2013 wekten Hendrickje van Kerckhove, Bart Rodyns, Eliot Lawson en Lode Leire het historische ensemble ‘The Party’ (1860) weer tot leven met in de erg originele bezetting ook het drukwindharmonium.
Bart streeft ernaar om elke muziekstijl zoveel mogelijk uit te voeren op historische instrumenten en is een “klavierspeler” in de brede zin van het woord. Hiervoor doet hij dikwijls beroep op zijn eigen instrumentarium : klavecimbels (Ruckers en Delin replica’s), kistorgels (Moors 2012 en Skrabl 2013), Erard tafelpiano (1803), Mustel Kunstharmonium (1913) en 19de eeuwse harmoniums (Debain, Alexandre). Ook in deze optiek is Bart organist-titularis van het Forceville -orgel (+/- 1720) te Broechem. Zijn repertoire omvat muziek van de renaissance tot hedendaagse muziek met o.a. de integrale orgelwerken van F. en L. Couperin, J. Pachelbel, C. PH .E. Bach, J. Brahms en F. Liszt en de orgelconcerti van G.F. Haendel. Meermaals was Bart solist met gerenommeerde orkesten met werken van o.a. Haendel, Brahms, Haydn, Salieri, Mozart, Bach, Corrette, Poulenc… .
Meer Info: www.bartrodyns.be
Alle muzieklessen vinden in Muziekhuys44 plaats, een vrijstaand neogotisch burgerhuis met een rijke kunstzinnige en muzikale geschiedenis.
Het werd in 1908 gebouwd en bewoond door
kunstschilder en koster-organist Alexander De Vos.
Toen we in september 2008 het ondertussen verwaarloosde pand bezochten, waren we op slag verliefd. We zagen de potentiële charme van dit prachtige pand en lieten ons niet afschrikken door het vele werk dat van dit verkommerde huis onze thuis moest maken.
In februari 2009 gingen we het avontuur aan en namen we onze intrek in de mooie maar verwaarloosde woonst.
De daaropvolgende jaren brachten we het huis compleet terug in de originele staat.
In de tuin richtten we een muziekstudio in om ongestoord te musiceren - op viool, harmonium, orgel of klavecimbel. Op deze inspirerende plek krijg jij les.
Naast kunst en muziek geniet jij hier van een huiselijke en gezellige sfeer.